Kamena sol
POSIPNA
SOL
ČISTA BELA
10 kg
Sol za posipanje cest je posebej učinkovita mešanica iz zelo čistih, drobnih in grobih solnih kristalov. Prav zaradi majhne granulacije – drobni kristali – pride do hitrega in učinkovitega taljenja, medtem ko grobi kristali zagotavljajo daljši učinek delovanja pri debelejšem ledu in obilnih plasteh snega..
...preberi več
KAMENA JEDILNA SOL
FINA
PVC pakiranje 1 kg
...preberi več
Kameno sol pridobivamo s klasičnim odkopom – podobno kot premog v premogovniku. Nato je meljemo, presejemo v želene granulacije, po potrebi dodajamo sredstvo proti strjevanju, jod, fluor, tudi različne začimbe,…Kamena sol je uporabna predvsem tam, kjer uporabljamo sol v trdni, kristalni obliki – tipično v pekarstvu, pri predelavi rib, začimbnih mešanicah. Zaradi relativno enostavnega procesa pridelave spada kamena sol med cenovno najugodejše vrste soli.
KAMENA JEDILNA SOL
GROBA
PVC pakiranje 1 kg
Kameno sol pridobivamo s klasičnim odkopom – podobno kot premog v premogovniku. Nato je meljemo, presejemo v želene granulacije, po potrebi dodajamo sredstvo proti strjevanju, jod, fluor, tudi različne začimbe,…
Kamena sol je uporabna predvsem tam, kjer uporabljamo sol v trdni, kristalni obliki – tipično v pekarstvu, pri predelavi rib, začimbnih mešanicah. Zaradi relativno enostavnega procesa pridelave spada kamena sol med cenovno najugodejše vrste soli.
...preberi več
preverite ponudbo ostalih izdelkev
Kamena sol
Pridobivajo jo s predelavo solne rude. Kameno rudo kopljejo v podzemnih rudnikih, ki se v Evropi nahajajo v Nemčiji, Avstriji, Romuniji na Poljskem in na Siciliji. Podzemna nahajališča soli so ostanki prazgodovinskih morij, ki so pod vplivom sonca in vetra izhlapela in se je iz njih začela izločati sol. Le ta je več milijonov let ležala skrita pod zemljo .
Nemški geolog Carl Ochsenius (1830-1906) je nastanek podzemnih slojev soli pojasnil s t.i. teorijo barier. Skladno s to teorijio naj bi večji del današnje srednje Evrope (območje, ki se razteza od Britanskega otočja do Poljske) v obdobju perma, pred več kot 250 milijoni let, prekrivalo morje, ki pa je bilo s plitvinami (ti. barierami) ločeno od oceana. Vroče in suho podnebje, ki je v tistem obdobju prevladovalo na tem območju, je pripomoglo k hitremu izhlapevanju morske vode. Koncentracija raztopljenih soli v tem delno zaprtem morju je posledično naraščala do točke, ko so začele raztopljene soli kristalizirati. Nastali so tudi več sto metrov debeli sloji soli, ki so jih v poznejših geoloških obdobjih prekrile vodonepropustne plasti kamenin. Le-te so kameno sol, te ostanke prazgodovinskega morja, zaščitile vse do današnjih dni. Iz približno istega obdobja pred več kot 250 milijoni let izvirajo tudi sloji soli, iz katerih kopljejo t.i. Himalajsko sol.
Kot zanimivost naj omenimo, da je kamena sol, ki jo kopljejo na Siciliji precej mlajšega izvora, saj izvira iz obdobja pred okoli 6 milijoni let, ko se je zaradi premikov zemeljskih plošč gibraltarska ožina začasno zaprla in je Sredozemsko morje ostalo ločeno od oceanov. Zaradi izhlapevanja vode, ki je rečni pritoki niso uspeli nadomestiti, naj bi to predzgodovinsko Sredozemsko morje skoraj presahnilo, ostanke takrat izločene soli pa danes najdemo v osrčju Sicilije.
Poleg NaCl, vsebuje kamena sol praviloma tudi primesi ostalih soli in kamenin, ki se nahajajo v nahajališčih kamene soli. Nahajališča, kjer najdemo čisto solno rudo, iz katere je možno pridobivati kameno sol primerno za človeško prehrano, so pravzaprav redkost. Prav zaradi tega se največ kamene soli porabi za posipanje cest in le manjši del za prehrano.
Kameno sol je možno dobiti v različnih granulacijah, saj se z mletjem in sejanjem solne rude proizvaja sol katerih zrna so različne velikosti.
Kuhinska sol
Kuhinjska sol spada med najbolj razširjene natrijeve spojine in jo lahko poimenujemo tudi NaCl – natrijev klorid. Uvrščamo jo med normalne soli, saj so vodikovi ioni povsem zamenjani s kovino. Med naravne soli uvrščamo še CaCl2, Na3PO4 in CaCO3. Če pa v molekuli dvo- ali večbazne kisline (kislina, ki ima v molekuli dva ali več vodikovih ionov) zamenjamo del vodikovih ionov z eno kovino, del pa z drugo kovino, dobimo dvojne soli, kamor spadajo KNaSO4 – kalijev natrijev sulfat, NaCaPO4- natrijev kalcijev sulfat in KAl(SO4)2- kalijev aluminijev sulfat.
V naravi jo najdemo kot kameno in morsko sol, za mnoge tehnično pomembne snovi (soda, natrij…) pa je izhodna surovina. Poleg tega jo uporabljamo tudi v prehrambeni industriji in v naših kuhinjah.
Velike količine soli uporabimo za konzerviranje raznih prehrambenih produktov – meso, ribe, zelenjava, gobe. Kuhinjska sol s svojimi lastnostmi uničuje bakterije ali mikrobe, ki povzročajo razna gnitja oziroma razkroj živalskih in rastlinskih organizmov. Pri tem uporabimo od 10 do 15 % raztopino kuhinjske soli. Ta koncentracija organizmu ne škodi, medtem ko druga konservacijska sredstva, kot so borova kislina, salicilna kislina, formalin itd., škodujejo organizmu že v zelo majhnih količinah.
S soljo konzervirajo sveže kože, izsolijo mila, da se bolje ločijo od glicerina ter jih uporabljajo za pripravo mrazotvornih zmesi, saj lahko z zmesjo kuhinjske soli in tremi kockami ledu dosežemo temperaturo –22°C.
Kemično je spojina natrija (39,3%) in klora (60,7%), tehnična pa vsebuje še druge primesi, zlasti magnezijeve kloride in sulfate, zaradi katerih se hitro navlaži. Če kuhinjsko sol razpršimo v plamen, ioni obarvajo plamen rumeno, kar je značilno za natrij. Če pa raztopini vode in soli dodamo srebrov nitrat in malo solitrne kisline, se izloči srebrov klorid, dokaz za prisotnost klora.